Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ Ηρακλείου

Δύο συνδυασμοί θα συμμετάσχουν στις εκλογές της ΟΕΒΕΝΗ που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Στις εκλογές συμμετέχουν η Αγωνιστική Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων με 3 υποψήφιους για εκλογή στο Δ.Σ. και 3 για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και η Ενωμένη Ομοσπονδία με 32 υποψήφιους για εκλογή στο Δ.Σ, 3 για Ελεγκτική Επιτροπή και 18 για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΒΕΕ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Βλαστών 10 - Παλιό Ιπποκράτειο) από τις 9.00πμ έως τις 7.00 μ.μ.


Η διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων:ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕΣυνάδελφοι επαγγελματοβιοτέχνες.


Οι  επερχόμενες εκλογές της ΟΕΒΕΝΗ μας βρίσκουν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, που όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, χτυπά με σφοδρότητα  τις μικρές επιχειρήσεις. Η πτώση του τζίρου, τα χιλιάδες λουκέτα, η διόγκωση των χρεών στις τράπεζες, την εφορία, τον ΟΑΕΕ, στους προμηθευτές, για ενοίκια κλπ, είναι συνέπειες της κρίσης. Η πραγματική ανεργία έφτασε τα 2.000.000 . Πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι.


Εντείνεται η μονοπώληση κλάδων και τομέων της οικονομίας, διαδικασία που διευκολύνεται απ’ την κρίση και την φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων.

Μεγαλώνουν οι δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. 


Τα εκρηκτικά προβλήματα του ΟΑΕΕ που διογκώθηκαν απ’ την υποχρηματοδότηση  και την καταλήστευση των αποθεματικών του, φέρνουν το ταμείο αντιμέτωπο με την χρεοκοπία. Είναι φανερή πλέον η κυβερνητική πρόθεση της διάλυσης των ταμείων. 


Την κατάσταση επιδεινώνουν παραπέρα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η δικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Καθημερινά, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι βασικές κατευθύνσεις που υλοποιούν οι κυβερνητικές πολιτικές στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης.


 • Μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης
 • Κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων, είμαστε πλέον γι’ αυτούς «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» .
 • Ξεπούλημα της Δημόσια περιουσίας.
 • Κατάργηση και ιδιωτικοποίηση κάθε είδους κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών στην υγεία, παιδεία, ασφάλιση και πρόνοια.Ειδικά για εμάς τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, η «διέξοδος» από την κρίση που προετοιμάζουν τα μονοπώλια και οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν, η «ανάπτυξη» που προετοιμάζουν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σημαίνει επιστροφή στην «παλιά καλή εποχή». 


Όποιο «μείγμα πολιτικής» και αν ακολουθηθεί, είτε  με τη συνταγή της Ε.Ε , είτε  με τη συνταγή του ΔΝΤ προβλέπει την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.


Η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ) απ’ την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε καθαρά:


 • Δεν είναι οι αυτοαπασχολούμενοι φοροκλέφτες και φοροφυγάδες. Δεν ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. 
 • Ο  σημερινός  δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται ευθύνεται.
 • Αυτός ο «δρόμος ανάπτυξης» έφερε τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, τα προνόμια, τα θαλασσοδάνεια, τις μίζες και τελικά την κρίση.
 • Οι κρίσεις του είναι σύμφυτες με την ύπαρξή του.
 • Τα μνημόνια και οι «μνημονιακές» πολιτικές έχουν στόχο ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ προς όφελος ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΊΩΝ.Η κρίση αντιμετωπίστηκε σαν την μεγάλη ευκαιρία για άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που είχαν προαποφασιστεί αρκετά χρόνια πριν (συνθήκη του Μάαστριχτ, 1992).

Δεν «μασάμε» απ’ τα κροκοδείλια δάκρυα τους για τους ανέργους, τους μισθούς των 400ευρώ, τις συντάξεις και τα επιδόματα πτωχοκομείου, την διάλυση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία, την υγεία, τα χιλιάδες λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους.

Η εφαρμογή αυτών είναι ΟΡΟΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. 


Οι αγωνιστικές – αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, (ΠΑΣΕΒΕ), όλο το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε για να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.


 • Πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες και οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις για την προβολή και διεκδίκηση των άμεσων και καυτών προβλημάτων των συναδέλφων και στο Ηράκλειο.
 • Προσπαθήσαμε τα σωματεία να γίνουν όργανα συσπείρωσης και πάλης που θα ενεργοποιούν και θα κινητοποιούν τους συναδέλφους.
 • Αντιπαλέψαμε τις στρατηγικές επιλογές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ που θέλει να  μετατρέψει το συνδικαλιστικό κίνημα σε “κοινωνικό εταίρο” και διεκπεραιωτή διάφορων προγραμμάτων που σε τίποτα δεν ωφελούν τους αυτοαπασχολούμενους για να περνάνε οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου χωρίς αντιστάσεις.
 • Επισημάναμε και αντιταχθήκαμε στην επιζήμια τακτική της απερχόμενης διοίκησης της ΟΕΒΕΝΗ, που συμπαρατάσσεται με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, που κινείται στη λογική της διαχείρισης και όχι της διεκδίκησης και για τα περισσότερα ζητήματα σαν “λύση” θεωρεί την αποστολή επιστολών σε αρμοδίους, αντί της οργανωμένης αντεπίθεσης των συναδέλφων μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, τα σωματεία τους. Είναι οι ίδιοι που το 2011 θεωρούσαν τα αντιλαϊκά μέτρα «σκληρά αλλά αναγκαία για την επανεκκίνηση της οικονομίας ». Η απερχόμενη διοίκηση δεν βοήθησε στο συντονισμό των σωματείων μελών της, υπονόμευσε την ανάπτυξη αγωνιστικών διαθέσεων από την μεριά των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο που έφερε χιλιάδες λουκέτα και χρεοκοπίες. Έχει μεγάλες ευθύνες για την διαλυτική κατάσταση των σωματείων, πολλά από τα οποία είναι σφραγίδες, δεν έχουν λειτουργία, δεν συσπειρώνουν συναδέλφους.Σε αυτή τη χρονική περίοδο, θα πρέπει να “κάνουμε ταμείο” για την πορεία της ομοσπονδίας, πως έδρασαν τα σωματεία και κυρίως ποια η κατάσταση τους. Να αποφασίσουμε αν θέλουμε Ομοσπονδία «επιστολογράφο» και απλό παρατηρητή των προβλημάτων μας ή αν θέλουμε στη διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να αποκτήσει το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο αγωνιστική κατεύθυνση δράσης. Κάθε αντιπρόσωπος πρέπει να αναλογιστεί την δική του ευθύνη, για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ομοσπονδία, για να αποκτήσει αγωνιστικό προσανατολισμό, για να γίνει οργανωτής αγώνων με την πλατιά συμμετοχή των ίδιων των ΕΒΕ της περιοχής και να μην παίζει διακοσμητικό ρόλο. Το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ που έχει ξεκάθαρο πλαίσιο πάλης σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που συσπειρώνει στις γραμμές της δεκάδες ομοσπονδίες, σωματεία, και χιλιάδες συναδέλφους, μπορεί να γίνει καταλύτης για ουσιαστικές αλλαγές και στο χαραχτήρα της ΟΕΒΕΝΗ.


Η ΠΑΣΕΒΕ παλεύει για.
 
 • Έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δεν θα έχει σαν στόχο τα κέρδη των μονοπωλίων, αλλά τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας και θα τις διεκδικεί.
 • Για να καταργηθούν τώρα, όλα τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.
 • Για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση τώρα από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Σύμμαχοι μας είναι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες , οι άνεργοι, οι νεολαίοι που όπως μαζί έχουμε στοχοποιηθεί και χτυπηθεί, μαζί τους θα αντιπαλέψουμε την κάθε είδους πολιτική που μας εξοντώνει.


Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι φανερή η γραμμή που πρέπει να υπάρξει στο κίνημα.


Από τη μια μεριά τα μονοπώλια, τα συμφέροντα τους και οι πολιτικοί τους εκφραστές και από την άλλη όλοι οι θιγόμενοι αυτής της πολιτικής.


Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΠΑΣΕΒΕ προβάλει και διεκδικεί :1.Φορολογία: Το μηδενικό αφορολόγητο για τους αυτοαπασχολούμενους και η φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ,  θα οδηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο.


Η οργανωμένη αντίσταση στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, είναι όρος επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών.

Τα όποια αποθέματα εξαντλούνται ή εξαντλήθηκαν ήδη. Είναι άμεσο καθήκον η πάλη για απόκρουση των φορολογικών μέτρων και των αντίστοιχων κατασταλτικών μέτρων που τα συνοδεύουν, όπως προσωποκράτηση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κατάργηση του ΑΦΜ κλπ. Η πάλη για κατάργηση των νόμων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.Άξονες πάλης:

 • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
 • Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.
 • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης».
 • Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
 • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.2. Η δράση για τα προβλήματα της Υγείας παίρνει, στις σημερινές συνθήκες επείγοντα χαρακτήρα. Εκατοντάδες χιλιάδες, πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, έχουν χάσει την δυνατότητα υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Χρειάζεται οργανωμένη δράση των σωματείων με στόχο την σφράγιση των βιβλιαρίων ασθενείας.Άξονες πάλης:

 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
 • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
 • Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εξυπηρέτηση επειγόντων προβλημάτων υγείας.3.Το ασφαλιστικό. Τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου είναι αποκαλυπτικά και οι αντιασφαλιστικές πολιτικές δεδομένες. Η κατάσταση του ταμείου θα συμπαρασύρει και τους συνταξιούχους σε μεγαλύτερη φτώχια. Οι συντάξεις ήδη έχουν περικοπεί και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, αν δεν οργανωθεί αποτελεσματική πάλη συνταξιούχων και ασφαλισμένων.Άξονες πάλης:

 • Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων.
 • Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
 • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
 • Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
 • Καμιά μείωση των συντάξεων.4.Για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων. Είναι απαραίτητο το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης μέσα από τα σωματεία που μπορεί να δώσει πραγματική ανακούφιση, σε αντιδιαστολή με την ατομική λύση που αναπαράγει τα αδιέξοδα και την οικονομική ασφυξία. 


Άξονες πάλης:


 • Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
 • Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
 • Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
 • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.5.Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

 Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους νόμους και τις ρυθμίσεις για τα «κλειστά επαγγέλματα» που απελευθερώνουν τμήματα της αγοράς προς όφελος των μονοπωλίων και αφορούν δεκάδες επαγγέλματα (αρτοποιούς, ταξί, φορτηγά ΔΧ, φαρμακοποιούς δικηγόρους κλπ).Επεκτείνονται στην διεύρυνση των όρων εγκατάστασης των σουπερμάρκετ και των πολυκαταστημάτων, την διεύρυνση του ωραρίου, καταργούν  επαγγελματικά δικαιώματα κλπ. Με την ευκαιρία της διαδικασίας αρχαιρεσιών για την εκλογή της νέας διοίκησης της ΟΕΒΕΝΗ κυριαρχεί ένα και μόνο ερώτημα. Τι συνδικαλιστικό κίνημα έχουν ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι;Υποταγμένο στις επιλογές του κεφαλαίου και ενσωματωμένο στα σχέδια εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων;

Ή

Αγωνιστικό – Διεκδικητικό – Αντιμονοπωλιακό που θα αντιπαλεύει την πολιτική που μας αφανίζει, θα κινητοποιεί τους συνάδελφους, θα παλεύει μαζί με το λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντα μας, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.


Η διέξοδος λοιπόν βρίσκεται στην κοινή πάλη με τους εργαζόμενους. Γιατί έχουμε κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια και την πολιτική τους. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από συνδικαλιστικές ηγεσίες που πάνε με τα “νερά” της κάθε φορά κυβερνητικής πολιτικής.. Απαιτείται, λοιπόν, ενιαίο μέτωπο πάλης αυτοαπασχολουμένων μικρών εμπόρων, εργατών, υπαλλήλων, φτωχών αγροτών σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. 


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.


Μόνο με μια τέτοια γραμμή μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες να ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ.


Τέτοιο κίνημα χρειάζεται σήμερα. Αυτή να είναι η απάντηση μας στις προκλήσεις του σήμερα.


Συνάδελφε, στήριξε ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ 
στις εκλογές της Ομοσπονδίας μας. 

Να κάνουμε το πρώτο βήμα για την πραγματική μας χειραφέτηση από τις λογικές της υποταγής και της αναμονής.


Για συνδικαλιστικό κίνημα στο πλευρό μας, για διεκδικήσεις λύσεων που θα υπηρετούν τα συμφέροντα μας.


Ενισχύουμε την Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ

Συσπειρωνόμαστε στην ΠΑΣΕΒΕ